11/02/2022

El Penedès Marítim es reivindica en el primer Carnaval postpandèmic

Els municipis destaquen una celebració que és un dels seus principals trets en comú, però també el retorn gradual a la normalitat

Els ajuntaments de Calafell, el Vendrell, l’Arboç i Cubelles han presentat el programa d’actes del Carnaval al Penedès Marítim. I ho han fet reivindicant-se com a territori que té en aquesta celebració un dels seus principals trets comuns, però també en el sentit d’un retorn progressiu a la normalitat anterior a la pandèmia.

Encara amb la necessitat d’organitzar activitats amb mesures de seguretat i algunes limitacions, han volgut recuperar el Carnaval després de dos anys de la darrera ocasió. Els responsables dels quatre municipis han indicat, en aquest sentit, que han apostat per tirar endavant una activitat cohesionadora del territori i també de gran impacte econòmic.

Han acordat, a més, un seguit de mesures comunes a totes les rues. Hi haurà un nombre màxim de comparses participants (50) i el nombre màxim de comparsistes per grup baixa de 250 a una forquilla d’entre 120 i 150.

L’ús de la mascareta serà obligatori durant el recorregut de les rues, ja que per les característiques de les rues no es pot garantir la distància  de seguretat d’1,5 metres. També s’han implantat limitacions en el consum de begudes alcohòliques.

A més, hi haurà alguns canvis en els recorreguts tradicionals, per tal que les rues passin per carrers més amplis i s’evitin aglomeracions. I per reforçar el Carnaval dins de les limitacions, i mirant de repartir públics en diferents escenaris i actes, alguns dels municipis han organitzat noves activitats des del dia de Dijous Gras. Quan es tracti d’espectacles en interiors, el públic haurà d’estar assegut.

Els ajuntaments també han acordat lleugers retocs horaris per evitar el solapament de rues, que és un problema etern que ha provocat moltes discòrdies.

Mesures adaptades a la situació actual

Com a amfitriona de la presentació del Carnaval del Penedès Marítim, la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat de Calafell, Lluïsa Lastra, ha explicat que aquestes són mesures “adaptades a la situació sanitària actual”. “Si tot va bé i l’any vinent hem recuperat la normalitat, ho canviarem. Però ara hem d’aplicar aquestes limitacions per tenir una celebració fent les coses bé i minimitzant riscos”, ha afegit.

Lastra ha indicat també s’ha buscat el màxim consens possible amb les comparses i carrosses. “Les inscripcions no van tan ràpides com en els anys anteriors a la pandèmia. Hi ha grups que s’ho pensen molt, perquè amb un nombre inferior de participants no els surten els números”, ha admès.

Però també ha dit que “nosaltres, a Calafell, hem volgut premiar la decisió de participar i de fer unes celebracions lluïdes amb un increment important de la subvenció que reben per part de l’Ajuntament”.

Finalment, a les rues s’evitaran temàtiques, vestuari i música que no respectin la dignitat de les dones i les nenes, o que cosifiquin o sexualitzin els seus coses. Tampoc que siguin masclistes o lgtbi-fòbics. A més, totes les celebracions comptaran amb un punt lila per prevenir agressions d’aquest tipus o d’esdevenir un punt de refugi i atenció cas que es produeixin.

Més informació