16/03/2023

L’Ajuntament de Calafell treu un any més un 10 en transparència

La Universitat Autònoma de Barcelona li concedeix de nou el segell Infoparticipa amb un 100% de compliment

La Universitat Autònoma de Barcelona ha concedit novament a l’Ajuntament de Calafell el segell Infoparticipa, que reconeix la transparència de les institucions públiques. És el vuitè cop que Calafell rep aquest guardó, i el quart que assoleix la nota màxima, en aconseguir un compliment del 100% dels requisits establerts.

La UAB analitza més de 50 indicadors de transparència relatius a la informació que ofereixen les webs de les institucions públiques sotmeses a escrutini. Es valora especialment no el simple fet que tal informació estigui publicada, sinó que sigui clara i fàcil de trobar.

Un dels barems introduïts al llarg de les diferents és com reben i gestionen els ajuntaments les queixes i reclamacions de la ciutadania i quins instruments de consulta i participació hi ha sobre temes actuals d’interès local. També si es publiquen els resultats de tot plegat, fent èmfasi en la rendició de comptes a la ciutadania.

Un altre criteri que es té en compte és si l’Ajuntament publica notícies sobre les actuacions del dia a dia i dels membres del govern relacionades amb la gestió; sobre les actuacions de l’oposició i dels grups polítics relacionades amb el control de la gestió del govern; i si es publica informació periodística sobre el desenvolupament del ple.

La tinent d’alcalde de Participació i Comunicació, Helena Rubio, explica que “assolir el segell Infoparticipa és més difícil cada edició, perquè l’avaluació es va fent més exigent d’any en any”. La regidora afegeix: “En les últimes avaluacions s’ha fet una especial insistència que l’Ajuntament tingués aprovades i publicades cartes de serveis. És a dir, documents que defineixen el tipus de serveis que dona una administració com l’Ajuntament i la garantia i el compromís que oferim”.

Helena Rubio diu també que “darrera d’aquest segell hi ha molta feina, i de diversos anys. El diploma només és el final del treball fet”. Una feina, segons ella, de “l’equip tècnic de l’àrea de Participació Ciutadana i dels professionals de la comunicació que treballen dia a dia perquè la informació arribi a la ciutadania, de forma planera i entenedora”.

El segell Infoparticipa es concedeix a partir de la tasca d’avaluació realitzada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. En els propers dies es farà públic el llistat definitiu d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions que reben el distintiu. El lliurament del segell és farà el proper 20 de març, en un acte que se celebrarà al rectorat de la UAB.