12/06/2024

El segon Congrés Internacional Carlos Barral se celebra els dies 13 i 14 de juny a Calafell i a Tarragona

Estarà dedicat a l’escriptor Julio Cortázar, considerant el pare del boom hispanoamericà, que va ser editat i donat a conèixer per Barral

El segon Congrés Internacional Carlos Barral se celebra aquesta setmana, els dies 13 i 14 de juny, a Calafell i a Tarragona. És una iniciativa, organitzada per la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Calafell, que glossa la figura de qui va ser un editor clau en la literatura espanyola del segle XX, a més de destacar autor i polític. En aquest sentit, enguany, el congrés està dedicat a l’escriptor Julio Cortázar, considerat el pare del boom hispanoamericà, que Barral va editar i donar a conèixer.

Part d’aquest fenomen literari, potser el més important de la literatura en castellà de les últimes dècades, va passar per Calafell. Barral hi tenia una casa de vacances per la qual van desfilar els principals autors d’aquell moviment. Aquella antiga botiga de pescadors, adquirida per l’Ajuntament el 1999, és actualment el Museu Casa Barral.

L’elecció com a leitmotiv de Julio Cortázar, autor d’obres mítiques com la novel·la “Rayuela”, es deu al fet que aquest 2024 se’n commemora un doble aniversari: 110 anys del seu naixement i 40, del seu traspàs.

La intenció dels organitzadors és que cada any hi hagi una figura de referència, sempre lligada amb els vincles de Barral amb els autors que editava i que, en un moment o altre, van passar per Calafell. Entre ells hi ha diversos premis Nobel de literatura, a més d’alguns guanyadors del premi Cervantes. Són autors com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Carlos Fuentes, Octavio Paz, Jorge Edwards, Juan Marsé, José Donoso o Cristina Peri Rossi.

 

 

Foto: Julio Cortázar, el segon per la dreta. Carlos Barral, el tercer a l'esquerra. La imatge és de 1970 a Barcelona i correspon a la reunió del jurat d'un premi literari.