18/06/2024

El pla de xoc contra la pobresa, exemple per al Banc de Bones Pràctiques de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Pi i Sunyer

Més de 150 famílies han aconseguit sortir del cercle viciós de la pobresa gràcies a aquesta iniciativa de l’Ajuntament

El pla de xoc contra la pobresa, que impulsa l’Ajuntament de Calafell, ha estat reconegut com a exemple pel Banc de Bones Pràctiques de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Pi i Sunyer. Aquesta iniciativa, que enguany ha arribat a la seva quarta edició, ha aconseguit treure més de 150 famílies del cercle viciós de la pobresa, gràcies a un enfocament diferent del problema.

La novetat del pla, ara reconeguda per les entitats esmentades, es basa a prioritzar aquelles persones o famílies que poden aconseguir un canvi de debò en les seves vides”. Segons la tinent d’alcalde de Drets Socials, Helena Rubio, “apostem, per qui mostra un compromís autèntic i real per a sortir-se’n. I això es nota en els resultats”.

El pla de xoc contra la promesa va nàixer entre els anys 2020 i 2021, dins de les mesures municipals per a mitigar els efectes de la covid i la crisi econòmica i social que va provocar. Però ha estat una idea d’èxit que ha continuat després. Enguany és la quarta edició, i ja en fa dues que inclou un pla de competències familiars: és una altra mesura perquè els participants normalitzin, també des d’aquest punt de vista, la seva situació.

El pla té tres eixos bàsics d’actuació:

  • Millorar l’accés a l’habitatge de les famílies vulnerables.
  • Integrar socialment les famílies, especialment els infants, mitjançant activitats lúdiques i esportives.
  • Acompanyar els participants en la consecució d’un lloc de treball i, per tant, una font d’ingressos estable.

En aquestes tasques, hi intervenen tant els serveis socials com els serveis d’ocupació de l’Ajuntament.

“Cal insistir que és una nova forma de treballar. No és un pla assistencialista, sinó reversor de situacions”, subratlla Helena Rubio. “Volem anar més enllà de donar ajuts a qui els necessiti, perquè els serveis socials no han de ser una mera gestoria de subvencions, sinó un instrument per a revertir la pobresa i l’exclusió social”, diu.