09/07/2024

El centre cívic de Valldemar portarà l’històric nom de la masia de Can Perotet

A la vegada, el parc que s’està fent a Mas Mel recupera el nom original d’aquella zona, Mas de la Mel

El centre cívic de Valldemar portarà l’històric nom de la masia de Can Perotet, desapareguda el 2008 i que hauria d’haver-lo allotjat. D’aquesta forma queda reparat aquell greuge i se’n conserva la memòria, en aquest equipament municipal.

La denominació  del centre cívic ja ha passat el tràmit de la ponència del nomenclàtor de carreres i espais públics. Tot seguit, passarà per un consell de participació ciutadana i pel ple de l’Ajuntament.

Can Perotet era un edificació del segle XVIII, que a la façana hi tenia elements d’èpoques anteriors. A l’entrada hi figurava la data de 1768. Era la masia d’una heretat coneguda com a Cal Perotet o Can Perotet de la Muntanya i va tenir masovers fins al 1956.

La seva preservació i conservació en centre cívic era una reivindicació del veïnat de la urbanizació. Tanmateix, el 2008, la propietat de la finca va enderrocar la masia i va iniciar un inversemblant procés judicial que no va tancar-se fins al maig de 2022, amb una sentència definitiva favorable a l’Ajuntament.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica: “Per als que, en aquest cas, vam arriscar tant en defensa del patrimoni històric, és un orgull tancar aquell cercle amb aquest ‘bateig’. El que va passar no hauria d’haver passat mai, però Valldemar i les urbanitzacions properes han vist fet realitat el seu somni i el nom del centre cívic ens recordarà sempre la masia”.

El nou parc urbà

A més, també s’està fent el mateix tràmit, explicat anteriorment, per a posar nom al nou parc urbà que s’està fent a Mas Mel, entre els carrers Terral de Dalt, Terral de Baix i de l’Est. És un projecte, nascut de la participació ciutadana, que esdevindrà la zona verda més gran del municipi, ja que amb 22.000 metres quadrats supera en superfície el Parc de la Sínia.

Aquest espai serà conegut com a Parc del Mas de la Mel. D’aquesta forma es recupera el nom històric , que va reduir-se a Mas Mel, com a marca comercial, quan aquest sector va urbanitzar-se. Era una finca que havia arribat a tenir 75 hectàrees i documentada, amb aquest nom, des de 1729. Prèviament, havia tingut altres noms. La masia, desapareguda, estava a peu de carretera. Va haver-hi masovers fins al 1964.