13/06/2024

Calafell reivindica la salvaguarda de la sorra perquè les platges rebin distintius de qualitat

El Port de Segur ha acollit l’acte central de lliurament de les banderes blaves d’enguany a platges i ports esportius de Catalunya

Calafell ha aprofitat el lliurament de les banderes blaves a les platges i ports catalans, celebrat al Port de Segur, per reclamar que les accions per millorar la resiliència del litoral comptin per a la concessió de distintius de qualitat com aquests. L’alcalde, Ramon Ferré, ha dit, a més, que les actuacions contra els temporals, i el canvi climàtic en general, han de ser coordinades i no individuals. Fins i tot un esforç nacional.

Ferré ha explicat: “Estem satisfets d’haver renovat les banderes blaves que ja teníem. Però hem de fer un salt més: hem d’aconseguir que les nostres platges siguin més sostenibles i més resilients davant dels efectes del canvi climàtic”.

Ha afegit: “Aportar sorra si cal, crear sistemes dunars, renaturalitzar..., també forma part del manteniment i conservació de les platges. Fins ara, no s’havia tingut en compte. Però els ajuntaments tenim l’oportunitat de reivindicar aquesta nova forma d’actuar i, a la vegada, fer una planificació més global del nostre litoral”.

En la seva intervenció en aquest acte, la consellera de Territori en funcions, Ester Capella, ha destacat que “la qualitat excel·lent de l’aigua a les zones de bany de Catalunya és el resultat de molts anys, de la conscienciació ciutadana, d’unes mesures de gestió adequades, d’un bon funcionament dels sistemes de sanejament i de les mesures de control i inspecció”.

Capella ha reconegut que cal treballar en la naturalització del litoral i ha posat l’exemple dels ports. “Les banderes blaves també valoren la gestió ambiental dels ports; en concret, d’un
procés d’ambientalització endegat ja fa anys en relació al consum energètic, el tractament i recollida de residus i la seguretat”, ha emfasitzat.

95 platges i 23 ports

Catalunya compta aquest 2024 amb 95 platges guardonades i 23 ports amb Bandera Blava. Pel que fa a les platges, 27 corresponen a l’àmbit territorial de Girona, 20 a Barcelona, 22 al Penedès, 18 a Tarragona i 8 a les Terres de l’Ebre. Quant als ports, n’hi ha 9 a la zona de Girona, 7 a la de Barcelona i 7 més a la de Tarragona i Terres de l’Ebre. El distintiu ha estat atorgat pel Jurat Internacional Bandera Blava 2023 de la FEE (Foundation for Environmental Education).

El nostre municipi ha rebut un total de quadre banderes. Tres corresponen a les tres platges: la Platja, l’Estany-Mas Mel i Segur de Calafell. La quarta ha recaigut novament en el Port de Segur. Les tres platges reben la bandera blava de forma ininterrompuda des de 1995. El Port la té, també ininterrompudament, des de 2007.