22/04/2024

Calafell controlarà la velocitat dels vehicles per aturar l’increment d’atropellaments

Han crescut 2,5 vegades en un any, tot i que no n’hi hagut cap de mortal, i tres quarts parts són a passos de vianants

L’Ajuntament de Calafell ha anunciat mesures de tot tipus per a controlar la velocitat als carrers del municipi, davant de l’increment d’atropellaments que s’està produint. L’any 2023 n’hi va haver 2,5 vegades més que l’any anterior: de 7 a 18. Tot i que cap va ser mortal, l’Ajuntament considera preocupant aquest increment.

Una dada afegida per a la preocupació és que el 78% dels atropellaments de l’any passat van ser a passos de vianants.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica: “Hem d’incrementar els controls i les mesures que ja es prenien perquè aquestes dades no són acceptables”. Ferré afegeix que s’està estudiant la instal·lació de radars en els punts més delicats: “Ja tenim detectats indrets on es corre molt i força informació sobre la velocitdat en general. Malgrat que les dades globals no són especialment negatives, els atropellaments ens tenen amoïnats”.

En aquesta línia, la Policia local ha reforçat els seus controls contra l’excés de velocitat altres infraccions i conductes que posin en perill els vianants. Aquesta passada Setmana Santa, en concret, ha realitzat una campanya que s’ha saldat amb 33 denúncies interposades. Entre altres qüestions, s’ha vigilat el respecte als semàfors en vermell i a la preferència de pas dels vianants en els passos senyalitzats.

Cal dir que 27 de les 33 denúncies s’han posat a persones conductores de vehicles de mobilitat personal.

210 delictes contra la seguretat viària el 2023

Durant l’any 2023, al terme municipal de Calafell van denunciar-se 210 delictes contra la seguretat viària. un 25% va ser per conduir sense tenir el permís en vigor, i un altre 25%, per conduir sense haver obtingut mai el permís. Un 23% d’aquests delictes va ser per conduir sota els efectes de l’alcohol, i un 13% per negar-se a sotmetre’s a les proves.

L’increment de les xifres en relació al 2022 (42,9%) es deu al major nombre de controls que van fer-se i que van permetre denunciar més casos.

Pel que fa a les denúncies administratives, han baixat un 14,8%. Però el principal nombre, un 30,9%, corresponen a l’excès de velocitat. A continuació, venen la manca d’assegurança i d’ITV en vigor. No respectar els stops i cediu el pas o els semàfors han generat denúncies en menor nombre, però incideixen en la decisió municipal d’adoptar mesuresper a reduir el risc per als vianants.