20/03/2024

Calafell celebrarà diumenge, 24 de març, la 23a Xatonada popular

El plat més característic del Penedès podrà degustar-se per 8 euros la ració

Calafell torna a celebrar aquest diumenge, 24 de març, la Xatonada popular. Serà la 23a edició. La festa, que promociona el plat més característic del Penedès, es farà a la plaça del Manila, al voltant de la Confraria de Pescadors. Enguany, es posaran a la venda 750 racions de xató. El preu serà de 8 euros.
 
A més, l’organització tindrà disponibles una cinquantena de racions de xató sense gluten. La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Lluïsa Lastra, explica que “l’objectiu d’aquesta festa és promoure el xató, però també que en pugui gaudir tothom i donar a conèixer que és un plat adaptable davant transtorns alimentaris com la celiaquia”.

La venda de xató, a càrrec de dos restaurants del municipi que formen part de la Ruta del Xató, A Can Pilis i Càtering Eusebio, s'iniciarà a les 10 del matí. Com en els darrers anys, no hi haurà servei de taules i cadires i les racions adquirides seran per a emportar.

Les activitats es complementaran amb una fira de productes d’alimentació artesans. Hi haurà, a més, una masteclass sobre l’elaboració de xató a càrrrec de Francesc, participant en el MasterChef 11. I també hi haurà la presència de l’Ambaixador de la Ruta del Xató d’aquesta temporada, l’ènoleg Enric Roca.

La Ruta del Xató, de la qual Calafell en forma part des de l'any 2000, és una experiència que va molt més enllà del bon menjar.  És una ruta gastronòmica, estretament lligada als vins de la DO Penedès i a un plat únic al món. Inclou més de 200 propostes d'oci, cultura, natura, platja, enoturisme, espectacles, festivals, museus, senderisme, degustacions, concursos, xatonades populars, escapades temàtiques i altres activitats per gaudir-ne en parella, en família o amb d'amics.