07/06/2024

Calafell celebra aquest cap de setmana la 20a Fira del Mar

El municipi retroba el seu passat mariner en les més diverses vessants, inclosa la gastronòmica

Calafell celebrarà la vintena edició de la Fira del Mar aquest cap de setmana, concretament els dies 7, 8, 9 i juny. Aquest certamen, que al llarg dels anys ha anat integrant celebracions anteriors i incorporar-ne de més recents, és un retrobament del passat mariner del municipi. I en totes les vessants: les nàutiques, culturals, socials..., fins i tot les gastronòmiques.

Una de les activitats principals serà el bateix de la barca Francisca. És la rèplica de l’última embarcació pesquera que va navegar a vela llatina per la costa de Calafell. La seva construcció va ser fruit de la participació ciutadana, concretament dels pressupostos participatius de l’Ajuntament. L’acte serà diumenge, 9 de juny, a les 10 hores, al Port de Segur.

El programa complet està disponible a la web oficial Visit Calafell.

L’Arrossejat Popular

Un altre clàssic d’aquest cap de setmana és l’Arrossejat Popular, que arriba a la 38a edició. És la festa gastronòmica més veterana del municipi i està dedicada al menú tradicional dels pescadors calafellencs. En realitat, són dos plats: un de fideus rossos i un de patates amb rap. Els seus orígens rauen en èpoques de fam, quan pescadors i pagesos s’intercanviaven productes de poc cost o sense sortida al mercat. Era una cuina d’aprofitament, econòmica i que proporcionava l’energia per a la duresa de la feina al mar.

Avui, en canvi, la matèria primera s’ha revaloritzat i, tot i que continua consumint-se en l’àmbit domèstic i amb el gust contundent de sempre, s’ha “afinat” i adaptat al gust més contemporani i pot trobar-se entre els plats més selectes de les cartes dels restaurants.

Jornades gastronòmiques del peix de proximitat

I també aquest cap de setmana comencen unes tradicionals jornades gastronòmiques, que enguany estaran dedicades al peix de proximitat. Del 7 al 24 de juny, els restaurants Vell Papiol, A Can Pilis, La Barca de Ca l’Ardet, el Bot i Allotjament Antiga, oferiran menús de pescadors. La proposta té l’arrossejat com a basa principal, però complementada amb altres plats de peix de la nostra costa.

Un viatge a través del temps

La regidora de Turisme de l’Ajuntament, Lluïsa Lastra, explica: “La Fira del Mar és un viatge a través del temps, fins al Calafell mariner de fa unes dècades. És retrobar-se amb aquell estil de vida i el que passava cada dia, com la subhasta de peix”. Lastra afegeix: “La Fira ofereix moltes activitats i molt diverses, ideals per a les famílies, i compta amb la col·laboració de les entitats locals directament vinculades al món del mar”.