08/06/2024

21.000 calafellencs i calafellenques són cridats a les urnes europees aquest diumenge 9 de juny

Hi ha canvis en els col·legis electorals i és important informar-se sobre on s’ha d’anar a votar

21.000 calafellencs i calafellenques són cirdats a les urnes aquest diumenge, 9 de juny, a les eleccions al Parlament Europeu. El cens electoral inclou els residents originaris d’altres països de la Unió Europea que han elegit votar aquí. També els ciutadans que resideixen a l’estrager, amb caràcter temporal o permanent, però conserven el seu dret de vot a l’últim municipi on van estar empadronats.

Una novetat important és que hi ha canvis en els col·legis electorals. La decisió prové de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i implica la creació de noves meses, per tal d’aconseguir que baixi la mitjana d’electors per urna. Aquesta mitjana passarà a ser d’uns 800 votants per urna. Això reduirà el temps d’espera per a votar i també permetrà enllestir l’escrutini més aviat.

En alguns casos, els votants hauran d’anar a un altre col·legi. Eren canvis preparats per a aquestes eleccions europees, però les catalanes es van avançar i no hi havia termini per a aplicar-les.

Entenent les possibles confusions, fins i tot el desconcert per votar en llocs diferents amb una diferència de tres setmanes, l’Ajuntament té actiu un formulari a la seva web, que permet la ciutadania comprovar la inscripció en el cens i que, a la vegada, informa d’on s’ha d’anar a votar. Aquesta dada figura també en la tarja censal que hom rep a casa.

A les eleccions europees s’elegiran 720 escons, 61 dels quals corresponen a l’Estat espanyol. A les meses d’aquí hi haurà les paperetes de 34 candidatures presentades. El sistema és de circumscripció única: és a dir, els vots no se sumen ni els escons s’atribueixen de forma local o provincial, sinó conjuntament en tot l’Estat.