full screen background image

Vielha e Mijaran

L’agermanament entre Calafell i Vielha e Mijaran va formalitzar-se l’any 2010.

Entre els objectius i les accions que es pretenen dur a terme per part dels dos ajuntaments amb aquest agermanament figuren intercanvis escolars, amb estades d’esquí per als infants calafellencs i estades d’esports nàutics per als infants aranesos. També es contempla la creació d’uns paquets turístics per fomentar els viatges dels habitants de cada municipi a l’altre.

L’ajuntament de Vielha-Mijaran, pertany al “Terçon de Castièro” (divisió administrativa dins de la Val d’Aran), format per tretze pobles: Arròs, Aubèrt, Betren, Betlan, Casau, Casarilh, Escunhau, Gausac, Mont, Montcorbau, Vila, Vilac i Vielha que és la capìtal. El municipi es troba al bell mig de la vall.

La població actual de la vall és d’uns 7.938 habitants, dels quals uns 4.547 viuen a Vielha-Mijaran.

La Val d’Aran és una comarca d’alta muntanya, a l’extrem occidental dels Pirineus catalans, fronterera amb França, que té la particularitat de ser una vall atlàntica, a la vessant nord de la serralada. Són conseqüència d’això el clima, més fred i amb neu, i la llengua dels seus habitants, l’aranès, una variant de la llengua gascona, de la família de l’occità. Una Vall rodejada d’alts cims, on neixen els rius Garona (que forma l’eix de la vall on es concentra la població), el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana, aquests dos últims afluents del Segre. Havia format part del comtat medieval de Comminges, però des del segle XII s’integra a la corona Catalano-Aragonesa. Les activitats agropecuàries i l’aprofitament del bosc han donat pas, els últims decennis, al turisme, atret per la bellesa del paisatge, la pràctica de l’excursionisme i l’esquí, els esports d’aventura i la riquesa monumental.

 

 

 

http://www.vielha-mijaran.org