L’Arrossejat
Temps d ‘elaboració: 1 hora
Ingredients per a 4 persones:
1 kg de patates
250 g d’arròs o fideus (del núm. 2)
1 kg de rap
Peix de roca
1 o 2 pebrots secs
1 cabeça d’alls
2 cebes
2 tomàquets
Aigua
1 llesca gran de pa
Oli i sal
Feu un litre de brou amb el peix de roca. Un cop bullit s’ha de colar i guardar. En una cassola fregiu el pebrot i la meitat de la cabeça d’alls fins a daurar-ho. Amb el mateix oli, fregiu el pa i piqueu-ho al morter. Amb l’oli ben calent, tireu la picada a la cassola, dissolta prèviament amb una mica de brou. Tot seguit afegiu-hi les patates i el peix, aquest una mica més tard, tenint en compte que les patates triguen més a coure’s. Quan faltin 10 minuts per a la cocció total, afegiu-hi el rap fins que quedi totalment cuit. Una vegada cuit, s’escorre el brou i es reserva a banda en un recipient. Aparteu una mica de brou que servirà per a deixar l’allioli prèviament muntat amb la resta de la cabeça d’alls, que s’ha d’escampar per damunt de les patates i el peix. Ja es pot servir.
Per altra banda s’escalfa l’oli i s’hi tiren els fideus (o l’arròs), que s’han de daurar a foc lent, tot remenant-ho fins que quedin torrats (hi ha qui sofregeix ceba amb l’oli). Quan es considera prou daurat, s’hi afegeix el brou de peix que s’havia reservat, i es deixa a mig foc, fins que els fideus (o l’arròs) estiguin cuits i completament secs.