El “Xató”
Ingredients per a 4 persones:
100 g d’ametlles (2 grapats)
100 g d’avellanes (2 grapats)
1/2 pebrot de romesco prèviament escaldat -sols la polpa-
1 llesqueta de pa fregit
5 grans d’alls escalivats
1/2 all cru
2 tomacons
250 g d’oli
vinagre al gust
sal
pebre blanc
pebre vermell dolç
2 escaroles
120 g de bacallà esqueixat
120 g de tonyina
4 filets d’anxova
80 g d’olives arbequines
S’agafa un morter, s’hi posa sal i es van trinxant d’un en un, i en aquest ordre, les ametlles, les avellanes i els alls, fins a aconseguir una pasta ben fina. Tot seguit, s’hi afegeix el pebrot de romesco, el pa fregit, el pebre vermell i el pebre blanc. Finalment, els tomacons, l’oli i el vinagre. Un cop acabada la salsa es barreja amb l’escarola ben neta i escorreguda. Es deixa reposar unes hores. A l’hora de servir el plat es decora amb el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les olives arbequines. I ja es pot menjar, sempre acompanyat de truites de carxofes, de fesols o de botifarra negra, entre d’altres.
Més informació a: