full screen background image

El “Xató”

Temps d ‘elaboració: 1 hora

Ingredients per a 4 persones:

100 g d’ametlles (2 grapats)

100 g d’avellanes (2 grapats)

1/2 pebrot de romesco prèviament escaldat -sols la polpa-

1 llesqueta de pa fregit

5 grans d’alls escalivats

1/2 all cru

2 tomacons

250 g d’oli

vinagre al gust

sal

pebre blanc

pebre vermell dolç

2 escaroles

120 g de bacallà esqueixat

120 g de tonyina

4 filets d’anxova

80 g d’olives arbequines

S’agafa un morter, s’hi posa sal i es van trinxant d’un en un, i en aquest ordre, les ametlles, les avellanes i els alls, fins a aconseguir una pasta ben fina. Tot seguit, s’hi afegeix el pebrot de romesco, el pa fregit, el pebre vermell i el pebre blanc. Finalment, els tomacons, l’oli i el vinagre. Un cop acabada la salsa es barreja amb l’escarola ben neta i escorreguda. Es deixa reposar unes hores. A l’hora de servir el plat es decora amb el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les olives arbequines. I ja es pot menjar, sempre acompanyat de truites de carxofes, de fesols o de botifarra negra, entre d’altres.